Paris’e gidip Eyfel Kulesi’ni görmek hayallerinizi süslüyor ya da Roma’da dondurma yemek. İtalya’da pizza yemek istiyorsunuz ya da Finlandiya’da kuzey ışıklarını izlemek… Avrupa’nın bazı ülkelerine seyahat edebilmeniz için öncelikle Schengen vizesine başvurmanız gerekiyor. Peki nedir bu Schengen vizesi? Nasıl alınır? Tüm detaylarıyla anlatmaya çalıştık.
Schengen Bölgesi Nedir?
Schengen bölgesini, 1985 yılında Lüksemburg’un Schengen kasabasında imzalanan Schengen Antlaşması’nı uygulayan 25 ülkenin toprakları oluşturur. Bu bölge, kendi içerisindeki ülkeler için tek bir devlet gibidir. Üye ülkelerden herhangi birinin pasaportuna sahip bir kişi, diğer bütün ülkelere özgürce ve sınırsızca seyahat edebilmektedir.
Hangi Ülkeler Schengen Üyesidir?
Şu anki Schengen ülkeleri, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka (Grönland ve Faroe Adaları hariç) , Estonya, Finlandiya, Fransa (Deniz aşırı bölgeleri ve bölümleri hariç), Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda (Aruba, Curaçao, Sint Maarten ve Hollanda Karayipleri hariç), Norveç (Svalbard hariç), Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya (Ceuta ve Melilla kasabaları hariç), İsveç ve İsviçre‘dir.
*1 Ocak 2023 itibariyle Hırvatistan’da Schengen Bölgesi’ne eklenecektir.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen vizesi, Schengen bölgesinde yer alan ülkeleri, turizm veya iş seyahati amacıyla ziyaret edebilmemizi sağlayan vizedir. Bu vizeyle 90 gün boyunca Schengen bölgesinde yer alan ülkelerde konaklayabilir, gümrük kontrollerinden muaf bir şekilde bu bölge içerisindeki herhangi bir ülkeye özgürce seyahat edebilir, yine herhangi bir Schengen ülkesinden ülkenize dönüş sağlayabilirsiniz. Avrupa seyahatleri için en yaygın vize türüdür.
Schengen Vizesiyle Ziyaret Edilebilecek Ülkeler Hangileridir?
Almanya | İspanya | Portekiz |
Avusturya | İsveç | Slovakya |
Belçika | İsviçre | Slovenya |
Çek Cumhuriyeti | Litvanya | Yunanistan |
Danimarka | Lihtenştayn | Bulgaristan (*) |
Estonya | Letonya | Hırvatistan (*) |
Finlandiya | Lüksemburg | Güney Kıbrıs (*) |
Fransa | Macaristan | Monako (*) |
Hollanda | Malta | Romanya (*) |
İzlanda | Norveç | San Mario (*) |
İtalya | Polonya | Vatikan (*) |
(*) ile işaretlediğimiz ülkelerin Schengen vizesi verme yetkisi yoktur ancak; bu ülkelere Schengen vizesi ile giriş yapabilirsiniz.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Seyahat etmek istediğiniz ülkeyi belirlediniz ve sıra geldi vizeye başvurmaya. Seçtiğiniz ülkenin konsolosluğunun anlaşmalı olduğu vize başvuru merkezlerinden başvurunuzu yapabilirsiniz.
Almanya ve İtalya için başvuru merkezi İDATA, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Norveç, Estonya, Slovakya için başvuru merkezi VFS Global, Yunanistan için başvuru merkezi Kosmos Vize ,İsviçre ve Lihtenştayn (İsviçre Konsolosluğu aracılığıyla yapılan başvuruları kabul ediyor.) için başvuru merkezi TLS Contact, Macaristan, Portekiz, Slovenya için başvuru merkezi AS VISA SOLUTION, İspanya için başvuru merkezi BLS Spain Visa‘dır.
*Konsolosluklar, zaman zaman anlaşmalı oldukları başvuru merkezlerini değiştirebiliyorlar. Vize başvurusu yapmadan önce, gideceğiniz ülkenin konsolosluk sayfasını inceleyip, hangi merkezle anlaşmalı olduğunu bir kez daha teyit etmenizi tavsiye ederiz.
** Vize başvurunuzu seyahat tarihinizden en az 1 ay öncesine planlamanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde, herhangi bir aksaklık durumunda seyahatiniz etkilenebilir.
Peki nasıl başvuru yapıyoruz?
- Öncelikle, vize alacağınız ülkenin başvuru merkezinin sitesine girip, online form doldurup randevunuzu oluşturuyorsunuz. Bu formda, başvuru yapacak kişinin pasaportuna ait bir kaç bilgi isteniyor. Aile başvurusu yapacaksanız ona göre randevu tercih edip, hepiniz aynı anda başvuru yapabiliyorsunuz.
- Sonrasında, istenilen belgelerin listesini (Ülkelere göre değişiklik isteyebilir. ) indirip, madde madde belgelerinizi hazırlıyorsunuz.
- Randevu tarihiniz geldi çattı. Hazırladığınız belgelerle randevu merkezinde tam saatinde hazır bulunmanız gerekli. )
Başvuru Sırasında Gerekli Belgeler Neler?
Ülkelerin başvuru esnasında istediği belgeler farklılık gösterebilmektedir. Bu sebepten dolayı, hangi ülkeden vize alacaksanız, o ülkenin başvuru merkezinden, istedikleri güncel belgelerin listesini incelemenizi tavsiye ederiz. Aşağıda listeleyeceklerimiz, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin genel olarak talep ettikleri belgelerdir.
- Eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış Schengen Vizesi Başvuru Formu (18 yaş altındaki bireylerin anne ve babalarının imzası olmalıdır.)
- Geçerli (Son 10 yıl içerisinde alınmış, karşılıklı en az 2 sayfası boş, talep edilen vize süresinin bitiminden itibaren en az 90 gün geçerliliği olan) pasaportun ilk sayfası dahil, işlenmiş tüm sayfalarının fotokopileri (Eski pasaportunuz varsa, ilk sayfası ve son 3 yıla ait Schengen Vizelerinin ve giriş çıkış kaşelerinin fotokopileri)
- Nüfus Cüzdanı fotokopisi
- Arka fonu beyaz olan 2 adet biyometrik fotoğraf (Yetişkinde 6 ay, 12 yaşın altındaki çocuklarda 3 ayı geçmemiş olmalıdır.)
- Tüm Schengen Ülkeleri için geçerli, ayakta, yatakta, bütün tedavi masrafları ve hastalık veya vefat halinde ülkeye dönüş masraflarını da kapsayan minimum 30.000 Euro teminatlı seyahat sigortası
*Teminatlar Euro olarak yazılmalıdır.
- Gidiş-Dönüş Uçak/Tren/Otobüs/Feribot bilet rezervasyonları. (Orjinal bilet talep edilebilir.)
*Seyahat (şahsa ya da bir şirkete ait) araba ile gerçekleşecekse;
- Ruhsat fotokopisi ve fotokopi üzerine ruhsat sahibinin seyahat planını açıklayan yazısı.
- Aracı kullanacak kişiye ait ehliyet fotokopisi
- Araca ait yeşil sigorta
- Başvuru sahibi eğer vize gereken bir ülkeye transit geçiş yapıyorsa, ziyaret edilecek ülkeye ait vizenin fotokopisi sunulması gereklidir.
- Konaklama evrakları; Esas seyahat edilecek ülke için konaklamayı kanıtlayıcı belge (Otel rezervasyonu veya belediye davetiyesi ve davet edenin tapusu)
- Son 3 aylık bakiyeli, kaşeli, ıslak imzalı banka hesabı ve onaylayanın imza sirküleri
- Seyahat amacını belirten dilekçe (Başvuru sahibi ya da sponsor tarafından)
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği (Yerleşim yeri görünmeli)
- Başvuru sahibi reşit değil ve başvuruyu tek başına yapıyorsa her iki ebeveynden de noter onaylı 1 adet muvafakatname. Ebeveynlerin biri başvuru yapmıyorsa, başvuru yapmayanın adına muvafakatname. Boşanma durumu var ise, boşanma kararının aslı başvuru esnasında mutlaka sunulmalıdır. (Muvafakatname ve boşanma kararının asılları pasaport ile birlikte başvuru sahiplerine iade edilir.) (Evrağın 1 ayı aşmaması gerekir.)
- Yurda giriş-çıkış belgesi (E-devlet üzerinden kabul edilir.)
- Protokol yazısı (İlk defa pasaport çıkartan başvuru sahiplerinin protokol yazısı sunması gereklidir.)
Çalışanların Sunacağı Ekstra Belgeler;
- Antetli kağıda işveren yazısı veya izin onayı
- İşe giriş bildirgesi
- 4A detaylı ve barkotlu hizmet dökümü (SGK)
- Çalıştığı işyerinin 6 ayı aşmamış güncel faaliyet belgesi, oda sicil kaydı, sicil gazetesi kopyası, güncel vergi levhası, imza sirküleri
Şirket Sahipleri İçin Gerekli Ekstra Belgeler;
- İşyerine ait 6 ayı aşmamış güncel faaliyet belgesi,
- Bağlı bulunduğu odadan 6 ayı aşmamış güncel oda kaydı,
- Sicil gazetesi kopyası (Kurucu-ortak-hissedar olduğu görünmeli)
- Güncel vergi levhası,
- İmza sirküleri (İsim işletmeleri için imza beyannamesi),
- 4A-4B detaylı hizmet dökümü (SGK)
Çiftçiler için gerekli belgeler; Ziraat Odası tarafından verilen Çiftçi Belgesi (Bulunduğu yıla ait)
Emekliler için gerekli belgeler; Emekli maaşını gösterir ıslak imza-kaşeli son 3 aya ait banka hesap dökümü, SGK’dan alınmış ıslak imza kaşeli emeklilik belgesi veya e-devletten barkotlu hizmet dökümü
Öğrenciler için gerekli belgeler; Son 6 ayı aşmamış güncel tarihli e-devletten alınmış kare barkotlu Öğrenci Belgesi ve sponsor evrakları; sponsor dilekçesi, sponsor kimlik fotokopisi, sponsor iş yeri evrakları, sponsor bankası. (Sponsor sadece 1 . Derece yakın akraba olabilir; anne-baba-kardeş)
Çalışmayanlar için gerekli belgeler; Geçimini sağlayan kişiye ait geçim evrakları (çalışan, işyeri sahibi, emekli, çiftçi hangisi ise yukarıda istenilen evraklar.)
Schengen Vize Ücretleri 2024
- Kısa Süreli Schengen Vizesi Ücreti (90 güne kadar): 80 EUR
- Havalimanı transit vize: 80 EUR
- 6-12 yaş arası çocuklar: 40 EUR
*Başvuru merkezleri, bu ücretlere ek olarak hizmet bedeli almaktadırlar. (Yaklaşık 20 EUR civarı) Güncel ücretleri başvuru merkezlerinin sitesinden takip edebilirsiniz.
Aşağıdaki durumlardaki kişilerden vize ücreti talep edilmemektedir.
- 0-6 yaş arasındaki çocuklar
- Okumak veya eğitici öğretim maksadıyla seyahat eden stajyerler, öğrenciler, yüksek lisans öğrencileri ve onlara eşlik eden öğretmenler
- Bilimsel araştırma sebebiyle seyahat eden üçüncü dünya ülkeleri araştırmacıları
- Kâr amacı gütmeyen kuruluşların kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından organize edilen seminer, konferans, spor etkinliği, kültürel etkinlik ve eğitim etkinliklerine katılan 25 yaş ve altı temsilcileri